Terug naar Homepage Sacarest

 

Kun je de nieuwe werkelijkheid accepteren?

Regelmatig neem ik waar dat mijn kinderen, net als hun leeftijdsgenootjes van ongeveer tien jaar, kwaad, ge´rriteerd of verdrietig worden als ze niet krijgen wat ze willen.

Tot mijn verbazing merkte ik later dat bijna iedereen om me heen dat ook zo doet! Ik vraag me af of kwaad, ge´rriteerd of verdrietig worden, het doeltreffendste gedrag is om te krijgen wat ik wil. Nee dus. Waarom komen dan de meeste mensen, net als ik overigens, niet verder dan kwaad, ge´rriteerd of verdrietig worden? Zou bijvoorbeeld het ge´nteresseerd vragen stellen over wat de beweegredenen zijn van degene die me niet wil of kan geven wat ik wil, me niet veel verder brengen? Ene Baetson was van mening dat communicatie nu juist inhoudt dat we waardering hebben voor het verschil met de ander! Waarom blijven we bijna allemaal min of meer steken bij een emotionele leeftijd van een jaar of tien?

Als ik rustig en zelfverzekerd zou kunnen blijven stilstaan bij de aard van de nieuwe situatie, is er voor mij geen probleem en zelfs een mogelijkheid mijn flexibiliteit te onderzoeken in die andere werkelijkheid. M┤n lijden ontstaat als ik die nieuwe werkelijkheid niet wil accepteren en kwaad, ge´rriteerd of verdrietig gedrag ga inzetten om toch te krijgen wat ik wil. Ik vraag me zelfs af of niet al het lijden ontstaat door het niet willen accepteren van die werkelijkheid. Het is bijna te simpel om waar te zijn. Dus als ik de werkelijkheid maar zou kunnen accepteren zoals deze zich aandient, is mijn lijden voorbij. Het is de moeite waard om me daarvoor in te zetten: accepteer de nieuwe werkelijkheid, onderzoek en bevraag de oorzaak en je bent voor een groot stuk je lijden voorbij. Stel je voor dat we met een groep mensen zouden afspreken dat we elkaar er aan helpen herinneren als een van ons vergeet dat kwaad, ge´rriteerd of verdrietig gedrag niet ons doel dient. We zouden dat gedrag dan kunnen laten schieten en omzetten in nieuwsgierigheid naar die nog lastige nieuwe situatie. Als genoeg mensen dat met elkaar zouden beoefenen was er waarschijnlijk een andere wereld.

Dolf in ┤t Veld